Jeśli zaczynacie czytać ten artykuł oznacza to, że nigdy wcześniej nie musieliście się interesować jakimikolwiek kwestiami związanymi z wyborem tortów weselnych. A co za tym idzie, zapewne potrzebujecie różnych wskazówek, które dadzą Wam odpowiedź na pytanie o to, na co zwracać uwagę decydując się na tort weselny? Faktycznie, istnieje kilka dość istotnych wytycznych, którymi należy kierować się, wybierając tort weselny, rad, które zebraliśmy w poniższym tekście i które, mamy nadzieję, ułatwią Wam podjęcie decyzji, co do ostatecznej postaci Waszego tortu weselnego.
Jak zrobić tort weselny oraz… czy w ogóle warto robić go samemu?
Są osoby, którym w trakcie przygotowań do ślubu i wesela, ustalania wszystkich jego najważniejszych szczegółów, z tyłu głowy zaczyna kiełkować myśl o tym, aby tort weselny przygotować samodzielnie. Osoby te szukają przepisów na tort weselny, wśród bliższych i dalszych znajomych szukają odpowiedzi na pytanie, jak zrobić tort weselny. Z pewnością jest to dobry pomysł, jeśli zawodowo trudnimy się cukiernictwem. W innym przypadku przygotowanie tortu weselnego najlepiej jest zostawić profesjonalistom, choć bez wątpienia, bez specjalnych umiejętności, możemy brać aktywny udział w jego „projektowaniu”, podejmować decyzją co do tego, jaki smak będzie miał nasz tort weselny oraz jak będzie wyglądał.
Praktyczne wskazówki dotyczące wyboru tortu weselnego
wygląd tortu weselnego – wyroby cukiernicze, w tym również torty weselne, coraz częściej przypominają bardziej dzieła sztuki, niż zwykłe ciasta, są oryginalne i przykuwające uwagę. Jeśli zdecydujecie się na skorzystanie z usług kreatywnego cukiernika, to z pewnością zaprojektuje on dla Was zupełnie wyjątkowy i oryginalny tort weselny. Oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań, aby tort weselny na Waszym ślubie był w swoim wyglądzie jak najbardziej tradycyjny, choć nie mniej piękny. Szukając w tym zakresie inspiracji, możecie przejrzeć ślubne czasopisma, portfolio cukiernika i na tej podstawie wybrać tort, którego wygląd najbardziej będzie odpowiadał Waszym wymaganiom. Ciekawostka: choć przez lata obowiązywała zasada, że tort weselny powinien mieć jasne barwy, polewę i dekoracje w kolorze białym czy kości słoniowej, to obecnie coraz częściej odchodzi się od tej reguły i wiele Par Młodych zamawia torty weselne nie tylko z dominującymi, żywymi kolorami, jak np. fioletowy, zielony, różowy, ale również oblane w całości np. z ciemną czekoladą. Podobnie sprawa wygląda jeśli chodzi o kształt tortu weselnego, gdzie do niedawna dominowały torty okrągłe, a w ciągu kilku ostatnich sezonów ślubnych, Pary Młode zaczęły coraz chętniej skłaniać się ku tortom kwadratowym a nawet kilkubocznym.
styl wesela – na wybór tortu weselnego powinniście się zdecydować dopiero wtedy, gdy podejmiecie już wszystkie decyzje odnośnie ślubnej sukni, wszelkich dodatków, a także dekoracji sali weselnej. Elementy te mogą służyć za punkt wyjściowy, wzorzec dla projektowania swojego tortu weselnego. Wybierzcie ciasto, które jest zgodne ze stylem miejsca, w którym będzie się odbywało Wasze wesele, porą roku, wyglądem sukni ślubnej, etc. Jeśli chcecie wzbogacić swój tort o kolorowe akcenty, w tonacji Waszych ślubnych dodatków, dostarczcie cukiernikowi próbki materiałów, z których owe dodatki zostały wykonane.
smak tortu weselnego – niemało dylematów nastręcza Parom Młodym decyzja co do tego, na jaki smak tortu weselnego się zdecydować. Nic w tym dziwnego, skoro wybór smaków tortów weselnych jest tak szeroki. Pewną wskazówką będzie tu dla was pora roku. Jeśli np. bierzecie ślub jesienią i zimą, to doskonale sprawdzą się w takim wypadku torty cięższe, maślane czy nawet czekoladowe. Natomiast w miesiącach wiosennych i letnich lepiej jest się zdecydować na torty lżejsze, śmietanowe, orzeźwiające w swoim smaku i z pewnością z wykorzystaniem bogactwa owoców sezonowych. Po drugie smak tortu weselnego powinien współgrać z jego wyglądem. Z pewnością im oryginalniejszy, bardziej nietypowy kształt tortu weselnego, tym bardziej zaskakujący powinien być jego smak. Wszakże goście weselnie z pewnością, widząc zaskakujący tort weselny, będą od niego oczekiwali równie niezwykłego smaku, na przykład czekoladowo-pomarańczowego.
Wskazówka: biorąc pod uwagę rosnącą liczbę alergików i różnych uczuleń pokarmowych, Państwo Młodzi coraz częściej rezygnują z tortów orzechowych lub wzbogacanych samymi orzechami.
dekoracje – przez wiele lat niezastąpioną dekoracją każdego tortu weselnego były umieszczane na jego szczycie figurki, przedstawiające Pary Młode. Stopniowo jednak odchodzi się od tego zwyczaju, nie tylko poprzez umieszczanie figurek przedstawiających np. uciekającą Pannę Młodą, ale również na rzecz ozdób w postaci monogramów nowożeńców, serc, łabędzie, etc.
cena tortu weselnego – ceny tortów (podobnie jak i innych ciast) podawane są przeważnie za kilogram i wahają się od 35 do nawet 400 zł. za kilogram. Cena tortu weselnego zależy od takich czynników, jak m.in. to, z czego wykonany jest tort weselny (im bardziej, nietypowe, wykwintne składniki tym jego cena będzie wyższa), rodzajem dekoracji i ilością i rodzajem zdobień oraz stopniem skomplikowania.
wielkość tortu weselnego – zależy ona od tego, jak wielu gości będzie uczestniczyło w Waszym weselu, ich liczba wpływa na to, jak duży powinien być tort weselny, generalnie obowiązuje zasada, że na każde dziesięć osób, należy mieć przygotowany jeden kilogram tortu weselnego.
„fototorty” jak już wspominaliśmy, cukiernictwo może być prawdziwą sztuką, a przy wsparciu nowoczesnej technologii może dawać powalające rezultaty. I tak na przykład, spożywcze drukarki dają możliwość drukowania za pomocą jadalnych farb, na równie jadalnych opłatkach, wielu nietypowych ozdób, ale również… zdjęć. Może to być warta przemyślenia opcja, dla Pary Młodej, która właśnie swoją wspólną fotografią zechciałaby udekorować swój tort weselny.
słodka alternatywa – bardzo modne ostatnimi czasy stały się słodkie alternatywy dla dużych tortów weselnych, w postaci np. mini torcików lub babeczek. W takim przypadku „główny” tort weselny w ogóle nie istnieje, tworzą go właśnie takie mniejsze, indywidualne porcje rozdawane gościom weselnym lub sam tort jest niewielki, ale mimo wszystko istnieje, głównie po to, aby Para Młoda mogła go wspólnie razem, tradycyjnie przekroić, ale skoncentrowane są wokół niego na przykład wspomniane już, niewielkie babeczki.
jeśli decydujecie się na tort piętrowy, powinniście omówić z cukiernikiem konstrukcję i sposób jego ułożenia, a mówiąc dokładniej to, czy tort weselny, jego poszczególne piętra zostanę podawane na piętrowych stelażach, które będą widoczne czy też cukiernik tort przygotuje w taki sposób, aby owe stelaże ukryć lub w ogóle z nich zrezygnować.