Rodzaje tortów
Ze względu na kształt, torty weselne możemy podzielić na trzy grupy:
Tort angielski bez stelaża – to tort złożony z co najmniej dwóch, nałożonych na siebie „pięter”. Tort taki Może być okrągły bądź też kwadratowy. Poszczególne piętra, wedle fantazji zamawiających, czyli Pary Młodej, mogą być wykonane w różnych smakach (piętro górne może być np. owocowe, środkowe piętro może być czekoladowe, dolne natomiast waniliowe). Pamiętać jednak należy, że nie wszystkie „smaki” mogą zostać wykorzystane podczas przygotowywania tortu angielskiego. Jeśli krem, bądź masa stanowiąca wypełnienie tortu jest zbyt delikatna, na warstwie tej (czyli pojedynczym pięterku) nie będzie możliwe ustawienie kolejnej, gdyż groziłoby to zapadnięciem się tortu. Jeśli Parze Młodej bardzo zależy na konkretnym smaku, a wypełnienie to nie może być zastosowane w torcie angielskim, z pomocą przychodzi opcja tortu na tradycyjnym stelażu.
Tort na stelażu – tort na stelażu składa się z kilku (w zależności od ilości gości) niezależnych tortów, które ustawione są na stelażu. Stelaż najczęściej wykonany jest z metalu platerowanego srebrem bądź mosiądzem, a niekiedy zdarza się, że wchodzące w jego skład talerze wykonane są ze szkła. Na stelażu takim, który może przyjmować bardzo finezyjne kształty (stelaż taki wynajmowany jest na dzień wesela, a koszt wynajmu włączony jest najczęściej w cenę tortu) kładzie się każdy z tortów uzyskując tym samym ciekawą kompozycję. Każdy z tortów ustawionych na stelażu najczęściej jest innego smaku. Stelaż można dodatkowo ozdobić sztucznymi bądź żywymi kwiatami.
Tort amerykański – jest to duży, prostokątny tort, na wierzchu którego w jednym z rogów umieszcza się (bądź też nie) dużo mniejszy tort w kształcie kwadratu, koła bądź serca. Tort taki najczęściej serwowany jest na wszelkiego rodzaju bankietach, jednak na życzenie Pary Młodej może być przygotowany także na wesele.
Smaki tortów
Gatunków i smaków tortów oferowanych przez cukiernie jest bardzo dużo. Wybór rozciąga się od tradycyjnych, wszystkim znanych tortów śmietankowych i czekoladowych, poprzez torty szwarcwaldzkie aż do tortów o smakach tak skomplikowanych, że trudno je jednoznacznie określić. Podczas podejmowania decyzji o tym, jaki tort weselny powinien mieć smak, warto mieć na uwadze fakt, że im „dziwniejszy” tort wybierzemy, tym większe jest prawdopodobieństwo, że raczej nie przypadnie on do gustu gościom. Warto zatem postawić na smaki tradycyjne, ale także zawierające w sobie nutkę oryginalności. Oczywiście w stosownych granicach.
TORTY NA BAZIE MASŁA:
w polewie z białej lub ciemnej czekolady oraz w masie marcepanowej.
Tort Tradycyjny
Kompozycja własna klienta. Biszkopt – biały i kakaowy, nasączony alkoholem, krem maślany – biały lub kakaowy, bakalie – orzechy, migdały lub rodzynki, dekoracja – polewa czekoladowa, kakaowa lub biała, ozdoby tradycyjne.
Tort SZEFA
Kompozycja lekkiego kremu adwokatowego oraz musu na bazie bitej śmietany z belgijskiej czekolady z wisienkami kandyzowanymi, a wszystko połączone blatem pomarańczowo-mandarynkowym. Chrupiące belgijskie prażynki z porzeczkami potęgują luksus tego tortu.
Tort DE LUX
Kompozycja lekkiego kremu z orzechów włoskich oraz musu na bazie bitej śmietany o smaku tiramisu, połączona blatem bakaliowym. Chrupiące belgijskie prażynki z porzeczkami potęgują luksus tego tortu.
Tort Uczta Królewska
Prawdziwe orzechowe wzmocnienie. Orzechy w trzech krążkach bezowych, przełożonych kremem czekoladowym z dodatkiem rumu lub spirytusu.
Tort Paryski
Krążek kakaowego biszkoptu, w nim kompozycja dwóch smaków w postaci orzeźwiającego musu ze świeżej truskawki bądź beskidzkiej maliny oraz słodkiego musu z białej czekolady. Z wierzchu oprószony czekoladowym zamszem.
Tort Whisky
Dwa krążki z ciasta biszkoptowego w połączeniu z masą czekoladową z dodatkiem prawdziwego Johny Walkera tworzy niepowtarzalny smak. Z wierzchu polewa z ciemnej gorzkiej czekolady.
Tort Czekoladowa pokusa
Duet dwóch smaków, wykwintnej belgijskiej ciemnej i białej czekolady połączone ubitą śmietaną kremówką, ułożone na orzechowych krążkach biszkoptowych lekko nasączonych alkoholem a przełożonym blatem z delicji. Z góry oprószone gorzkim kakao wraz z kompozycją ozdób czekoladowych orzechów mielonych lub wiśni w likierze.
Tort Sacher
Odzwierciedlenie dzieła wiedeńskiego cukiernika Franza Sachera, który w XIX wieku stworzył dla księcia austriackiego Metternicha wyjątkowy deser. Sekretem jest wykwintny biszkopt o smaku czekolady deserowej nasączony odpowiednim rumem, przełożony domową konfiturą z moreli. Wszystko oblane gorzką czekoladą.
Tort Amaretto
Krążek makowego biszkoptu w niesamowitym połączeniu masy prażynkowej oraz musu czekoladowo-śmietankowego z dodatkiem włoskiego likieru Amaretto. Z wierzchu oprószony czekoladowym zamszem.
Tort Adwokatowy
Klasyczny tort adwokatowy. Trzy warstwy biszkoptu kakaowego i białego nasączonego spirytusem, przełożone tradycyjnym kremem adwokatowym z dodatkiem likieru. Dekoracja to kompozycja ozdób z czekolady.
Tort orzechowo – adwokatowy
Trzy warstwy biszkoptu lekko kakaowego nasączonego spirytusem, przełożone tradycyjnym kremem adwokatowym z dodatkiem orzechów w maślanym kremie, wzbogaconych spirytusem, orzechy mielone z polewą czekoladową jako dekoracja.
Tort Orzechowa uczta
Prawdziwe orzechowe wzmocnienie. Dwa orzechowe blaty biszkoptu. Ponadto orzechy w maślanym kremie wzbogaconym spirytusem, a także orzechy mielone z polewą czekoladową jako dekoracja.
Tort Powrót do Dzieciństwa
Idealne połączenie dwóch tradycyjnych smaków. Lekki krem czekoladowy z dodatkiem orzechów włoskich i masy orzechowej, wzmocniony spirytusem, na kakaowym biszkopcie. Dekoracja to polewa czekoladowa oraz kompozycja ozdób z czekolady.
Tort Kawowo-bezowy
Dwa blaty bezowe na kakaowym biszkopcie, przełożone kremem maślanym o smaku kawowym. Dekoracja bezowa z polewą czekoladową.
Tort czekoladowo-waniliowy
Dwa krążki z ciasta biszkoptowego, nasączone spirytusem, przełożone musem lub kremem z delikatnej mlecznej czekolady oraz wyśmienitym kremem waniliowym. Z wierzchu polewa czekoladowa oraz kompozycja ozdób z czekolady.
Tort Czekoladowo-pomarańczowy
Dwa krążki z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego nasączone sekretnym likierem, przełożone musem czekoladowym oraz konfiturą pomarańczową, pod warstwą masy marcepanowej. Z wierzchu polewa czekoladowa oraz kompozycja ozdób z czekolady i świeżej pomarańczy.
Tort Pralinowy
Tort na bazie czekolady mlecznej i deserowej z zaskakującym dodatkiem chrupiących prażynek oraz orzeszków arachidowych. Całość dopełnia zaskakujący ganaż z czekolady deserowej.
Torty NA BAZIE BITEJ ŚMIETANY:
Tort Wenecki
Puszysty jasny biszkopt delikatnie nasączony ponczem na bazie esencji kawy i wina, przełożony kremem z bitej śmietany z dodatkiem sera mascaropne. Z wierzchu obsypany gorzkim kakao.
Tort szwarcwaldzki
Klasyczny tort niemiecki z delikatnym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Nie za słodki, bardzo dobrze zrównoważony, harmonijny, lekki.
Tort Kiwi
Oryginalny w smaku. Dwa krążki białego biszkoptu oraz puszysta bita śmietana o smaku kiwi. Oblany błyszczącym żelem w intensywnym zielonym kolorze. Dekoracja to kompozycja ozdób z białej czekolady i kiwi.
Tort Tiramisu
Wyselekcjonowany jasny biszkopt solidnie nasączony ponczem na bazie likieru Amaretto . Krem z bitej śmietany z dodatkiem sera mascarpone, ułożony oryginalnie, jak we włoskim tiramisu. Góra tortu obsypana zmieloną , oczywiście włoską kawą.
Tort Truskawkowy
Klasyczny tort owocowy. Dwa krążki białego biszkoptu oraz puszysta bita śmietana o intensywnym smaku soczystych truskawek. Z boku obsypany prażonymi migdałami, z góry oblany żelem truskawkowym.
Tort Leśny
Kompozycja zmiksowanych jagód i malin oraz bitej śmietany kremówki, przełożonych dwoma krążkami jasnego biszkoptu. Oblany błyszczącym żelem, pięknie udekorowany świeżymi borówkami amerykańskimi.
Tort Morelowy
Puszysta bita śmietana kremówka o delikatnym morelowym smaku, przełożona dwoma krążkami jasnego i ciemnego biszkoptu. Dekoracja to kompozycja ozdób z czekolady i prażonych moreli na morelowym żelu.
Tort czekoladowo – wiśniowy
Dwa krążki z ciasta biszkoptowego, przełożone musem lub kremem z delikatnej mlecznej czekolady oraz wyśmienitym musem wiśniowym. Z wierzchu polewa czekoladowa oraz kompozycja ozdób z czekolady
Tort wiśniowo-waniliowy
Puszysta bita śmietana kremówka o delikatnym wiśniowym smaku połączona z nutką wanilii przełożona dwoma krążkami jasnego biszkoptu. Dekoracja to kompozycja ozdób z czekolady i wiśni w żelu.
Tort Wiśniowy
Puszysta bita śmietana kremówka o delikatnym wiśniowym smaku, przełożona dwoma krążkami jasnego biszkoptu. Dekoracja to kompozycja ozdób z czekolady i wiśni w żelu.
Tort Waniliowe orzeźwienie
Puszysta bita śmietana o smaku laski wanilii z dodatkiem adwokatu.
Tort Czarny las
Charakterystyka tego tortu została oparta na oryginalnej recepturze tortu szwardzwaldzkiego. Dwa delikatne musy czekoladowo – rumowy i śmietankowo – rumowy w połączeniu z aromatycznymi wiśniami w likierze i czekoladowym biszkoptem tworzą wyśmienitą kompozycję smakową.
Torty dostępne:
Pracownia Cukiernicza
Janiny Bronowskiej
Zakład Piekarniczo – Cukierniczy Janina Bronowska Sp. J.
ul. Piekarska 1
34-311 Czernichów
woj.: śląskie